Jag heter Lena Lorentzen och mellan åren 2001-2015 jobbade jag på Apelskolan i Ullared. Där undervisade jag i svenska, engelska och språkfördjupning i årskurserna 6-9. 2008 fick våra elever var sin bärbar dator och sedan dess har jag jobbat med webben som läromedel. I den här bloggen delade jag med mig av vad jag och mina elever lärde oss i skolan. Efter att ha bytt jobb och börjat jobba för Nyanländaorganisationen i Falkenbergs kommun är bloggen vilande men det finns fortfarande en hel del tips som är värda att kolla in. Enjoy!

söndag 6 januari 2013

Så här tycker eleverna

I augusti lärde jag känna en ny 8:a som jag undervisar i engelska.  I slutet av den här terminen ställde jag några utvärderingsfrågor till eleverna. En av frågorna löd: "Vad har varit bra med engelskan den här terminen?" Jag använde mig av Socrative som responsverktyg och det här var vad eleverna svarade:

"Det bästa med engelskan är ju att vi inte har några glosor förstås. Det är goare när vi inte har några glosor. Det har varit ganska roligt på Engelsk lektionerna, kollat lite på serier, inte jobbat så mycket med böcker, gjort andra övningar i stället :)"

"Man har lärt sig nya ord på engelska, nya metoder för att lära sig engelska ord och meningar. Jag tycker de har varit kul, annars hatar jag engelska, verkligen hatar, men du har gjort så att de blivit roligare med engelska!"

"Den har varit bra, man har lärt sig många olika grejer på bara en termin. Och vi har inga läxor vilket är skönt. Det har varierat mellan övningsbok, dator och andra grejer som vi gör. Sen är ju internet lite jobbigt när det laggar som den julkalendern."

"It was good that we learned more English."

"Att få arbeta med datorerna har varit trevligt. Det gjorde vi inte så mycket förut. Vi har lärt oss mycket och så har vi skrivit Scary stories. Den där serien verkar bra."

"Jag tycker allt har varit bra, tycker det har vart lagom med utmaningar och det har varit kul och mycket bättre än förr. Jag tyckte det var kul att skriva en scary story med :D"

"Det som har varit bra med engelskan är att jag har lärt mig extremt mycket mer än förut när vi jobbade med boken och hade glosor veckor in och ut, det känns så mycket skönare än att ha med sig sina böcker och inte ens ha kul eller något på lektionerna, det var även jätte roligt när vi skulle sjunga julsångerna och när vi skulle göra våra scary stories, du är en grym lärare Lena!"

"Att vi har övat med mycket blandade saker, och att vi har ju lekt och spelat spel också det är väldigt roligt."

"Det har varit mycket trevligt att ha fått en ny lärare och lärt oss jobba på ett nytt sätt i engelskan."

"Engelskan den här terminen har varit mycket bättre än för! Man har lärt sig mera, sånt som man inte lärt sig helt innan och det tycker jag är bra."

"Det har varit mycket roligare övningar nu i engelskan där jag har lärt mig en hel del. Jag har lärt mig mig mycket om grammatik. Sen tycker jag det sättet vi lär oss ord på är mycket bättre än att få dem som glosor att träna på hemma. "

"Jag tycker att det är bra att vi inte har haft några läxor utan att vi har koncentrerat oss på att läsa och prata mer engelska. Jag gillar sättet vi arbetar på, då jag tycker att jag lär mig mer... + att du är en mycket bra engelska lärare!"

"Det har inte vart för svårt och inte för lätt. Lagom."

"Det har varit roligt att vi hittat på saker och inte haft en massa läxor. Det känns som man lär sig bättre om man gör saker med språket och inte bara ha glosor hela tiden."

"Jag tycker att vår engelska undervisning har blivit mycket bättre. Det är mer varierat, och det är bra för då vet man inte vad som väntar nästa lektion. Jag har lärt mig väldigt mycket under denna terminen, och hur många roliga saker man kan göra för att lära sig. Det har varit en jättebra termin."

"Att vi inte har haft några glosor, inte jobbat för mycket i boken, att vi har jobbat mycket med datorerna och att vi har dig som lärare."

"Det har varit roligt och vi har lärt oss mycket om t ex grammatik. Vi har också lärt oss att skriva en bra scary story och använda många nya program. Det är kul att vi lär oss om engelska på datorn."

"Vi har inte haft några läxor, för vi inte har behövt några och Lena som lärare har pekat allt som man måste lära sig och se skillnad på inom det engelska språket."

18 elevers röster om hur det är att lära sig engelska med hjälp av datorn och utan läxor. Det stämmer alltså. Jag ger inga glosläxor. Det slutade jag med för två år sedan då jag plötsligt insåg hur oerhört orättvisa dessa glosläxor är. I stället lär vi oss nya ord genom serier, eller webbtexter, eller YouTube-klipp och sedan använder vi oss av dem. Vi sätter in dem i meningar, i dialoger, i korsord, på kort, vi skriver dem och vi uttalar dem. Vi lyssnar på varandras meningar och vi läser varandras meningar. Vi ger varandra respons. Vi lär av varandra.

Jag önskar att fler engelsklärare skulle våga släppa boken och glosläxorna. Det går att lära sig på andra sätt. Eller som min kära svägerska alltid säger: "Jag kan inte svära på att de lär sig mer så här, men jag kan garantera att de lär sig lika mycket och de har roligt under tiden."

2 kommentarer:

  1. Det kan du tro att åttorna är nöjda med sin engelska nu! For good reasons, sweetie!

    SvaraRadera