Jag heter Lena Lorentzen och mellan åren 2001-2015 jobbade jag på Apelskolan i Ullared. Där undervisade jag i svenska, engelska och språkfördjupning i årskurserna 6-9. 2008 fick våra elever var sin bärbar dator och sedan dess har jag jobbat med webben som läromedel. I den här bloggen delade jag med mig av vad jag och mina elever lärde oss i skolan. Efter att ha bytt jobb och börjat jobba för Nyanländaorganisationen i Falkenbergs kommun är bloggen vilande men det finns fortfarande en hel del tips som är värda att kolla in. Enjoy!

måndag 27 maj 2013

Ett litet, litet tips...

... känner jag för att ge er i dag. I åttan följer vi "Holly's heroes" just nu, vilket jag skrivit om tidigare. Efter att vi har sett ett avsnitt brukar vi göra olika uppgifter, både muntliga och skriftliga, men så i fredags råkade jag komma på en uppgift som bara fungerade så där otroligt bra.

Eleverna satt två och två. En av eleverna skulle börja med att säga en mening om vad som hänt i avsnittet. Den andra eleven skulle nu säga en mening, som naturligtvis skulle innehålla något nytt om vad som hänt. Sedan var det den första elevens tur igen och så vidare. Den elev som sa sista meningen (alltså när den andra eleven inte kunde komma på något mer att säga) vann. En verbal pingismatch helt enkelt :) Eleverna slutade inte prata! Alla ville ju vinna så de fortsatte återberätta vad som hänt ända ut till skåpen. En lyckad övning helt klart.

Gör den du med!

7 kommentarer:

 1. Jättekul idé! Den ska jag försöka att komma ihåg:)

  SvaraRadera
 2. Å, jag tycker att det är så roligt när du kommenterar Mia! Hugs and kisses!

  SvaraRadera
 3. Kanon! Jag ser serien efter tips från din blogg, så toppen med sådant här! Tack!

  SvaraRadera
 4. Bra idé! Tyvärr är serien så lång så jag känner att jag inte hinner se den med någon reda. Dessutom blir jag vansinnig på oordningen på URs hemsida... Kanske tar jag nya tag till hösten!

  har ett annat tips. På Gr utbidlning finns ett program som heter London Files. Det är tre korta filmer på 5 min om olika företeelser i London. Min elever såg en film i taget, utan text och två gånger. Den första fick de skriva en sammanfattning till. Den andra pratade de om i par och spelade in samtalet på Photo Booth och den tredje pratade de om enskilt i Photo Booth. Varje program tog alltså en lektion och det blev jättebra innehåll. Vissa mindes allt, andra bara lite men alla pratade engelska och visade förmågor!

  SvaraRadera
 5. Hmm, oordning? Det har jag nog missat :) Håller med dig om att serien är lång. Hur många avsnitt är det egentligen? Men eleverna gillar den!

  Roligt tips du skickade med! Har inte sett London Files men ska kolla upp det och köra din lektionsplanering. När de pratade med varandra om det de sett, menar du att de återberättade vad de kom ihåg?

  Tack för kommentaren!

  SvaraRadera
 6. Ja, de återberättade vad de såg men de kunde också vidareutveckla och lägga in egna upplevelser av parkour, bussar och cykling. Det var verkligen intressant att se hur mycket vissa hade uppfattat på korta fem minuter!

  Tror att Holly´s heroes har 26 avsnitt!

  mvh Jaana

  SvaraRadera
 7. Jättekul att jag hittade detta inlägg. Jag tipsar om din sida till denna övning då jag själv jobbar med Holly's Heroes. www.undervisaengelska.blogg.se

  SvaraRadera