Jag heter Lena Lorentzen och mellan åren 2001-2015 jobbade jag på Apelskolan i Ullared. Där undervisade jag i svenska, engelska och språkfördjupning i årskurserna 6-9. 2008 fick våra elever var sin bärbar dator och sedan dess har jag jobbat med webben som läromedel. I den här bloggen delade jag med mig av vad jag och mina elever lärde oss i skolan. Efter att ha bytt jobb och börjat jobba för Nyanländaorganisationen i Falkenbergs kommun är bloggen vilande men det finns fortfarande en hel del tips som är värda att kolla in. Enjoy!

torsdag 16 juni 2011

Utbildning och Web 2.0

Jag har anmält mig till en fortbildningskurs som heter "Digital kompetens och lärande - IKT och pedagogik för det 21:a århundradet." Under sommaren och hösten är det alltså tänkt att jag ska förkovra mig om lärandet i digitala miljöer. En av uppgifterna vi har är att regelbundet reflektera över det vi läser/ser/hör under kursens gång och dessa reflektioner skall göras i ett antal blogginlägg. Därför kommer jag att använda den här bloggen till det men också fortsätta med mina webbtips till hösten.


Det mina tankar handlar om i dag är Web 2.0. Web 2.0 innebär att vi gått från ett Internet där vi hämtade information till att bli ett interaktivt nät som sammanbinder människor och byggs upp av oss som använder nätet. Vi samarbetar och delar med oss. Det gör även jag själv och inte minst mina elever. Jag kan se en stor utveckling i att mina elever lär sig av varandra på ett helt annat sätt nu i och med att det de producerar i skolan blivit mer synligt. Att kunna läsa exempel, få inspiration och idéer, ta del av varandras tankar är ingenting som är svårt i dag. Men ett webb-baserat lärande innebär också att jag som lärare får lära mina elever andra saker idag än för två-tre år sedan. Jag måste lära dem vad som gäller när man ska publicera på nätet, jag måste lära dem om Creative Commons, jag måste lära dem hur verktygen fungerar (för eleverna har bra koll på mycket, men definitivt inte allt) mm Och i allt detta kan man som lärare känna sig lite ensam för det är ingen som talar om för mig hur det fungerar utan det måste jag ta reda på själv. För mig har det ändå gått bra för jag tycker att det här är så pass roligt och viktigt att jag väljer att lägga många timmar på att utveckla mig själv inom IKT, men jag kan också förstå de lärare som ser Web 2.0 som ett oöverstigligt hinder. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar