Jag heter Lena Lorentzen och mellan åren 2001-2015 jobbade jag på Apelskolan i Ullared. Där undervisade jag i svenska, engelska och språkfördjupning i årskurserna 6-9. 2008 fick våra elever var sin bärbar dator och sedan dess har jag jobbat med webben som läromedel. I den här bloggen delade jag med mig av vad jag och mina elever lärde oss i skolan. Efter att ha bytt jobb och börjat jobba för Nyanländaorganisationen i Falkenbergs kommun är bloggen vilande men det finns fortfarande en hel del tips som är värda att kolla in. Enjoy!

fredag 9 mars 2012

Bokcafé

I dag hade 9:orna ett fullständigt analogt, men fantastiskt underbart bokcafé. Det är något speciellt med våra bokcafén. Vi drar i hop borden till ett långbord, samlar oss runtom, fikar och äter lite godis - och pratar böcker. Några av eleverna har förberett sig för att presentera sina böcker. Vi andra lyssnar. Och frågar. "Varför valde du att börja med just det där citatet?" "Kan du inte berätta mer om brorsan?" Och kommenterar. "Jag tycker Zlatan är en diva." Och kommer med mothugg. "Man måste vara en diva för att komma så långt." Och så argumenterar vi för vår åsikt. Jag njuter när vi har bokcafé.

Resten av eleverna skrev om sina böcker i stället. Deras texter publiceras på vår bokblogg så klart. Kika in där vet ja. Du kommer att hitta några guldkorn.

3 kommentarer:

 1. Låter riktigt mysigt och intressant. Har haft "boksamtal", men utan fika och dialog....ska testa din variant framöver. Keep on working! Mvh Susanne

  SvaraRadera
 2. Tänkte på en sak till....Läste på er bokblogg, ett av inläggen hade en bild. Hur gör ni med det? Tänker på upphovsrätt etc....har du gått igenom sådant m eleverna? Jag har inte vågat mig på detta m bilder ännu. Men blir ett steg framöver. /Susanne

  SvaraRadera
 3. Tack för dina kommentarer, Susanne! Jag såg också bilden... Grejen är att vi jobbade jättemycket med att hämta bilder under en Creative Commons-licens förra terminen eftersom vi var med i Webbstjärnan, men det verkar vara dags för en liten fin påminnelse:)

  Jag kan varmt rekommendera Creative Commons annars. Det tog ett tag innan jag fattade det där med Creative Commons, men till sist råkade jag få sen den här instruktionsfilmen av Kristina Alexandersson (http://www.youtube.com/watch?v=_fQxoHfaxlQ) och då förstod jag helt plötsligt.

  Om du går in på Flickr via den här länken
  http://www.flickr.com/creativecommons/ hamnar du direkt på sidan där man kan hämta bilder med CC-licens.

  /Lena

  SvaraRadera