Jag heter Lena Lorentzen och mellan åren 2001-2015 jobbade jag på Apelskolan i Ullared. Där undervisade jag i svenska, engelska och språkfördjupning i årskurserna 6-9. 2008 fick våra elever var sin bärbar dator och sedan dess har jag jobbat med webben som läromedel. I den här bloggen delade jag med mig av vad jag och mina elever lärde oss i skolan. Efter att ha bytt jobb och börjat jobba för Nyanländaorganisationen i Falkenbergs kommun är bloggen vilande men det finns fortfarande en hel del tips som är värda att kolla in. Enjoy!

måndag 26 mars 2012

Lyrics training

I dag har eleverna i 9:an fått prova på den här roliga sidan för att träna hörförståelsen. Idén är enkel. Man väljer en låt, antingen någon som ligger på topplistan, eller söker efter en egen. (Ett fåtal låtar som jag sökt har inte kommit upp. Det verkar dock som att man kan lägga till en egen låt men jag har inte prövat det ännu.) Hur som helst, när man valt en låt dyker videon till låten upp och nu kan man välja tre olika nivåer för hörförståelseträningen. Antingen "Beginner" där de tagit bort 10% av orden, eller "Intermediate" där de tagit bort 25% av orden eller "Expert" där de tagit bort alla ord. Man väljer nivå och videon startar med texten fullt synlig. Det är också väldigt tydligt att det saknas vissa ord för där är punkter utsatta och antalet punkter motsvarar antalet bokstäver i ordet som saknas. Nu ska eleverna lyssna och höra vilket ord som sjungs och skriva i det. Missar de ordet slutar musiken spela, tills de skrivit rätt ord. Vill man lyssna på den sista meningen igen kan man trycka på back space-knappen. Eleverna måste också stava ordet rätt för att få fortsätta lyssna på låten. Försöker de stava ett ord fel kan de inte ens skriva ordet för det går bara att fylla i de korrekta bokstäverna.

Mina elever tyckte att det här var ett jätteroligt sätt att träna upp hörförståelsen på och det sista de sa var att vi skulle göra det igen:)

Tipset om www.lyricstraining.com fick jag av Sofia Arvidsson via Twitter.

Och när jag nu skriver om musik får jag väl lov att lägga in en favoritvideo. Lyssna och njut!

4 kommentarer:

 1. HELT UNDERBART!!!! Och inget att rätta! Fast ganska svårt.

  SvaraRadera
 2. Har skaffat konto, men går inte att logga in. Säger bara att kontot inte är aktiverat o att jag ska se min mail. Men inget meddelande på mailen. Tog det tid innan ditt blev aktiverat eller? /Susanne

  SvaraRadera
 3. Susanne, vi använder den utan att ha loggat in. Vi behövde inte skaffa något konto. Kan hända behöver man ett om man ska lägga in en egen låt? /Lena

  SvaraRadera
 4. Grymt! Ska absolut prova!

  SvaraRadera