Jag heter Lena Lorentzen och mellan åren 2001-2015 jobbade jag på Apelskolan i Ullared. Där undervisade jag i svenska, engelska och språkfördjupning i årskurserna 6-9. 2008 fick våra elever var sin bärbar dator och sedan dess har jag jobbat med webben som läromedel. I den här bloggen delade jag med mig av vad jag och mina elever lärde oss i skolan. Efter att ha bytt jobb och börjat jobba för Nyanländaorganisationen i Falkenbergs kommun är bloggen vilande men det finns fortfarande en hel del tips som är värda att kolla in. Enjoy!

lördag 28 juli 2012

Ed.Ted

Jag vet att jag inte börjar jobba förrän om 1 1/2 vecka, men när dottern tog en oväntad sovmorgon fann jag plötsligt mig själv sittandes vid datorn och plöja igenom alla sidor som jag någon gång sparat och nu fanns tiden för att gå igenom vad man egentligen kan göra på sidorna och genast fastnade jag för en utav dem: http://ed.ted.com/ Jag är ju sedan tidigare ett fan av TedTalks där man kan lyssna på de mest fantastiska föreläsarna som sprider sina idéer och tankar. Men tillbaka till sidan som jag garanterat kommer att använda mig av till hösten:

http://ed.ted.com/ - Av vad jag har förstått kan man göra följande saker på denna sida:

Man väljer en video efter t ex ämne (jag valde "language&literature" och hittade där ett tal med J.K Rowling) och sedan finns det till varje video fyra flikar som man kan välja:
* WATCH - där tittar man helt enkelt på videon
* QUICK QUIZ - korta frågor med alternativsvar om innehållet i talet (denna flik kan vara öppen samtidigt som man tittar/lyssnar på talet). Man får direkt veta om man svarat rätt eller inte. Har man svarat fel kan man klicka på "video hint" för att på så sätt få lyssna om på just den passagen.
* THINK - öppna frågor som kan besvaras skriftligt, t ex "What do you think made Rowling successful?"
* DIG DEEPER - här får man tips om andra sidor där man kan få veta mer om, i det här fallet, författaren själv, Harry Potter eller något annat som inspirerat huvudpersonen i talet.

Men utöver detta finns det också en liten, röd länk som man kan trycka på som heter "Flip this lesson" och då kan du som lärare göra din egna lektion efter ovan nämna mall. Du kan ändra rubrik, fylla i instruktioner, ändra i frågorna, fylla på med egna sidor osv. Alltså helt anpassa det efter hur du själv vill ha det. Sedan kan du dela den lektionen med dina elever och du kommer också kunna följa hur många som sett det, hur många rätt de haft på frågorna, vad de har svarat på de längre, mer öppna frågorna mm.

Jag tänker också att det här måste vara ett perfekt sätt att ämnesintegrera t ex engelska-matte eller engelska-NO för det finns massvis med tal som berör just dessa ämnen.

Naturligtvis har Ed.Ted lagt ut en egen video som illustrerar det som jag beskrivit ovan. Den kan du se på deras förstasida.

Hoppas att det är fler än jag som blivit inspirerade att använda den här Ed.Ted! Skicka gärna en kommentar om ni använder den till hösten så kan vi hjälpa varandra med bra Ed.Ted-lektioner.

Ouups, jag höll nästan på att glömma... Genom Ed.Ted-plattformen kan du flippa vilken YouTube-vidoe som helst. Bara klicka på fliken "YouTube" längst upp i menyväljaren på förstasidan.



2 kommentarer:

  1. Så jäkla bra! och enkelt dessutom! Ser fram emot att pröva detta!'Diana

    SvaraRadera
  2. Visst verkar det bra! Säg till när du har testat det. Kanske vi kan hjälpa varandra att flippa videos? L

    SvaraRadera