Jag heter Lena Lorentzen och mellan åren 2001-2015 jobbade jag på Apelskolan i Ullared. Där undervisade jag i svenska, engelska och språkfördjupning i årskurserna 6-9. 2008 fick våra elever var sin bärbar dator och sedan dess har jag jobbat med webben som läromedel. I den här bloggen delade jag med mig av vad jag och mina elever lärde oss i skolan. Efter att ha bytt jobb och börjat jobba för Nyanländaorganisationen i Falkenbergs kommun är bloggen vilande men det finns fortfarande en hel del tips som är värda att kolla in. Enjoy!

måndag 11 november 2013

Boktips med QR-koder

Eleverna i 6:an fick i uppgift att göra ett boktips om sin senast lästa bok. Boktipsen skulle göras antingen i Shadow Puppet eller Tellagami, två appar som jag tror att vi kommer att jobba en hel del med på svensk- och engelsklektionerna, och sedan skulle de bädda in sina boktips på sina skolbloggar. Därefter tog de en bild på sin bok och skickade till mig eftersom de inte kan skriva ut på sina iPads. Jag lade sedan till en QR-kod till bilden. Scannar man QR-koderna kommer man direkt till elevernas inspelade boktips. Vi använde oss av appen i-nigma när vi scannade.

Så otroligt häftigt detta blev! Vi laminerade bilderna + koderna och satte upp dem i klassrummet och sedan fick eleverna gå runt och lyssna på sina klasskompisars boktips. Det blev verkligen en wow-effekt och flera elever gick flera gånger och scannade sin egen kod för de tyckte det var så häftigt att de kom direkt till sina inspelade boktips. Resten av veckan kommer boktipsen hänga i vårt klassrum och sedan kommer vi dela med oss av dem till de andra två 6:orna. Jag rekommenderar er verkligen att testa!

Här ser ni bilderna på böckerna + QR-koderna.

Att skapa QR-koder är otroligt enkelt. Titta på den korta instruktionsfilmen får du se! Ladda ner appen i-nigma (gratis) och testa själva genom att scanna den här koden så får du lyssna på en elevs boktips:


2 kommentarer:

  1. Vilken rolig idé! :) Tack för app-tipsen. Får man fråga vilket program du använder för att spela in skrivbordet på datorn? Är på jakt efter ett smidigt och lättanvänt sådant program :) Mvh //Emelie

    SvaraRadera
  2. Hej Emelie! Jag använder mig av http://screencast-o-matic.com i just den här instruktionsfilmen. Ett annat som jag använt mig mycket av är http://www.screenr.com. Båda är lika bra och lika enkla, "just click record" som de säger ;)

    Ha det bra!

    SvaraRadera